Uutiset

Vuoden 2. lehti on luettavissa pdf-muodossa. Voit kirjautua jäsensivuille ja ladata lehden itsellesi.

Aurinkoista kesää!

 

 

Onko koirastasi otettu laajat selkäkuvat (LTV, SP ja VA) ennen 15.4.? Jos on ja koirasi on ollut yli 2-vuotias, voit nyt mahdollisesti saada Kennelliitolta ilmaiseksi lausunnon myös IDD:stä!
Pystyt tarkistamaan jalostustietokannasta oman koirasi tiedoista, mitkä kuvat selästä on otettu. Mikäli koiralta on otettu laajat selkäkuvat, löytyy tuloksista nämä kolme kirjainyhdistelmää: LTV, SP ja VA (ks. kuva). Jos nuo kaikki löytyvät, voi näistä aiemmista kuvista mahdollisesti saada lausunnon nyt myös IDD:stä. Ja ihan ilmaiseksi, kun jaksaa vain lähettää sähköpostipyynnön. Täysin varmasti ei Kennelliitto lupaa lausuntoa antaa, mikäli se ei noiden aiempien kuvien perusteella ole mahdollista. Mutta nyt kannattaa yrittää :-)
 
 
Tämä tieto on arvokasta myös rotumme jalostuksen kannalta. Parin viime vuoden aikana meille on selvinnyt, että rodussamme esiintyy hyvin laajasti FGF4-retrogeeniä (vähintäänkin yli puolella yksilöistä). Retrogeeni ei aina aiheuta muutoksia tai koiran oireilua. Toivoisimmekin, että jatkossa saisimme käsityksen myös siitä, kuinka paljon kooikerhondjeilla esiintyy välilevykalkkeumia, jotka voivat olla seurausta tästä retrogeenistä ja altistavat todennäköisemmin koiran oireilulle. Se auttaisi miettimään, miten tuo retrogeeni pitäisi jatkossa jalostuksessa huomioida tässä rodussa.

Kuinka lausuntoa pyydetään?

Eli jos koiraltasi on otettu laajat selkäkuvat sen ollessa yli 2-vuotias, lähetä Kennelliitolle sähköposti osoitteeseen: terveystulokset (at) kennelliitto.fi
Otsikoksi voit kirjoittaa: IDD-lausunto kooikerhondjen selkäkuvista
Ja viesti-kenttään esimerkiksi:
Pyydän IDD-lausuntoa alla mainitun kooikerhondjen selkäkuvista, mikäli se niistä onnistuu:
<koiran nimi> <koiran rekisterinumero>

Incoc-palvelussa annetun lausunnon siirtäminen jalostustietokantaan

Jos koirasi on saanut aiemmin IDD-lausunnon Incoc-palvelusta, voit pyytää lausunnon tallentamista jalostustietokantaan. Ohjeet löytyvät Kennelliiton uutisesta.

Lisätietoja

Löydät lisätietoa IDD:stä Kennelliiton sivuilta: https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/perinnolliset-sairaudet-ja-koiran-hyvinvointi/perinnolliset-selkamuutokset kohdasta Selkänikamien välilevyjen rappeutuminen ja välilevykalkkeutumat
Lisätietoa tästä mahdollisuudesta saada lausunnot vanhoista kuvista löytyy Kennelliiton uutisesta.
 

Vuoden 2023 aikana kooikerhondjelle työstettiin ulkomuodon jalostustarkastuksen ihanneprofiili. Ihanneprofiilissa otetaan kantaa ulkomuodon ominaisuuksiin ja kuinka toivottuja ne kooikerhondjelle on. Jalostustarkastuksessa rotuun perehtynyt tuomari arvioi koiran lomakkeen mukaisesti ja ihanneprofiilin avulla voidaan sitten verrata arviointia asetettuun ihanteeseen. Jalostustarkatukset ovat vapaaehtoisia ja niitä voidaan käyttää näyttelyiden tilalla tai rinnalla ulkomuodon arviointiin. Ensimmäinen kooikerhondjien jalostustarkastus on tulossa syyskuussa 2024. Siellä arvioidaan ensisijaisesti roturisteytysohjelmamme jälkeläisiä, joille Kennelliitto vaatii tehtäväksi jalostustarkastuksen.

Lisätietoa jalostustarkastuksista löytyy: Kennelliiton jalostustarkastukset | Suomen Kennelliitto

Lista roduista, joille on hyväksytty jalostustarkastuksen ihanneprofiili (ulkomuoto / käyttäytyminen): lista-hyvaksytyista-ihanneprofiileista (kennelliitto.fi) 

Kooikerhondjen hyväksytty ihanneprofiili: kooikerhodje-ulkom-jaltark-ihanneprofiili (kennelliitto.fi)

Olemme työstäneet kooikerhondjelle myös käyttäytymisen ihanneprofiilin, mutta sen hyväksyntäprosessi on vielä kesken.

Löytyy pdf-muotoisena kohdasta tiedostot. Pääset lukemaan lehden, kun olet kirjautunut sivulle.

Vuoden 2018 tulosjulkaisua on päivitetty. Vuoden 2019 ja 2020 tulosjulkaisut on ladatavissa jäsenosiosta kirjautumisen jälkeen.

 

Hallitus