Astutussuunnitelma

Onko koirat terveystutkittu suositusten mukaisesti? Ovatko tutkimustulokset kunnossa ja edelleen voimassa? Ovatko koirat geenitestattuja? Onko koirilla tulos näyttelystä? Onko koirien luonne sellainen, että samanluonteiset pennut olisivat ilo tuleville omistajilleen?

Mikäli vastasit kysymyksiin myöntävästi, voit edetä pentuesuunnitelmissa seuraavaan vaiheeseen

Tutustu Kennelliiton ohjeisiin, KoiraNetiin, kooikerhondjen jalostuksen tavoiteohjelmaan ja Hollannin yhdistyksen ylläpitämän Fit2breedin tietoihin ja Clubregisteriin, joihin kirjataan tiedot kaikista rodun edustajista kautta maailman. Kuuntele narttusi kasvattajan näkökulmia sopivan uroksen valitsemisessa ja mieti, mitkä ovat kasvatustavoitteesi. Tutustu potentiaalisiin jalostusuroksiin - alkuun pääset yhdistyksen jalostusuroslistan avulla.

Otettuasi itsenäisesti selvää asioista, on aika tehdä astutussuunnitelma

Päätettyäsi, mitä uroksia aiot astutussuunnitelmassa esittää, sovi urosten omistajien kanssa uroksen lisäämisestä astutussuunnitelmaan. Tämä on tärkeää, koska koirien tiedot ovat henkilörekisterin alaisia tietoja ja uroksen omistajan lupa tarvitaan tietojen tallentamiseksi suunnitelmalle.

Täytä astutussuunnitelma-lomake löytämilläsi tiedoilla ja lähetä se jalostustoimikunnalle. Astutussuunnitelma on ensisijaisesti kasvattajan oman suunnittelun aputyökalu, jolla saa kartoitettua omatoimisesti suunnitellut yhdistelmät. Astutussuunnitelman avulla jalostustoimikunta kuitenkin seuraa myös suunniteltuja astutuksia eli astutussuunnitelman täyttöä toivotaan jokaista astutusta koskien.

  • Avaa hyvissä ajoin astutussuunnitelma-lomake: Astutussuunnitelma-lomake. Lomakkeella kerätään tietoja suunnitelluista astutuksista ja voit myös pyytää jalostustoimikunnalta täydennystä itse kaivamiisi tietoihin, jos et pääse käsiksi kaikkiin tarvittaviin tietoihin. 
  • Täytä lomakkeelle tiedot astutettavasta nartusta ja maksimissaan kolmesta uroksesta. Ole tarkkana. Tietoja ei tarkisteta, vaan luotetaan annettuihin tietoihin. Terveystietoja löydät mm.:
    • Suomen Kennelliiton Koiranetistä silmä-, lonkka-, polvi-, kyynärpää- ja selkätulokset
    • Fit2Breedistä polymyosiitti (PM)-, ENM-, vWd-tulokset sekä koeparituksella varoitukset perinnöllisistä sairauksista
    • Clubregisteristä terveystulokset (ei niin tarkkoina kuin Koiranetissä, mutta sisältää ulkomaisten koirien terveystulokset), ENM-tulokset ja sisarusten terveystiedot kätevästi
    • ZooEasystä vastaavat tiedot kuin Club Registeristä
    • Kysemällä koirien omistajilta ja kasvattajilta
  • Halutessasi voit pyytää lomakkeen kautta jalostustoimikuntaa täydentämään yhdistelmien kartoitusta sekä lisäämään tiedon astutussuunnitelmastasi Yhdistyksen kotisivuille. Jalostustoimikunnan tekemä lisäkartoitus on maksuton.
  • Lomakkeen täyttö nartun ja uroksen osalta on edellytys sille, että jalostustoimikunta kuittaa ehtojen täyttyessä 'Kyllä' Kennelliiton pentuvälitykseen tehtävään ilmoitukseen.
  • Lähetettyäsi lomakkeen saat vastauksistasi kopion omaan sähköpostiin. 

Astutussuunnitelman käsittely

Mikäli pyysit lomakkeella astutuskyselyn tietojen täydennystä jalostustoimikunnan toimesta, tekee jalostustoimikunta lisäkartoituksen. Tähän on hyvä varata aikaa 2-3 viikkoa, sillä toimikunta tekee tätä vapaa-ajallaan ja ihan joka ilta ei ehditä yhdistyksen asioita edistämään. Ole siis ajoissa suunnitelmiesi kanssa, mikäli toivot jalostustoimikunnan niitä täydentävän. 

Mikäli et pyydä jalostustoimikunnalta suunnitelman täydennystä, ei suunnitelmaan vastata enää erikseen automaattisen vastauksen lisäksi.